Dé kelderbouw specialist Kelderbouw voor de particulier

Behoefte aan extra woon-, welness- of opbergruimte? Verrijk je woning met een kelder. Rook Bouw is gespecialiseerd in betonbouw en kelderbouw. Wij bouwen graag een kelder die volledig aan jouw wensen, eisen en verwachtingen voldoet. Kies je voor Rook Bouw, dan kies je voor een gespecialiseerde kelderbouw aannemer met jaren ervaring in het vak.

Onze werkwijze

We hebben een eigen bekistingssysteem in huis. Dit unieke systeem maakt het mogelijk om alle formaten kelders te bouwen. Zelfs op lastig bereikbare of lastig bebouwbare locaties. We zijn gespecialiseerd in het bouwen van zogeheten “in het werk” gestorte kelders en afzinkkelders. We maken de kelders op de door jou aangewezen locatie. Het voordeel van in het werk gestorte kelders is dat de mogelijkheden veel groter zijn dan bij prefab kelders. Nagenoeg alle vormen en afmetingen zijn in het werk te realiseren op bijna alle gewenste plekken, zelfs onder bestaande bebouwing.

In het werk gestorte kelder

Een in het werk gestorte kelder is uitermate geschikt voor moeilijk bereikbare of moeilijk bebouwbare locaties. Met ons bekistingssysteem storten we een kelder ter plaatse.

Dit doen we door de volgende stappen te volgen:

 • We graven de bouwgrond af. Vervolgens maken we de keldervloer door een randbekisting te plaatsen en brengen de isolatie of een werkvloer aan onder de vloer. We brengen wapening aan in de vloer en storten de vloer af met beton. Als de vloer gereed is stellen we de systeembekisting voor de wanden op de vloer, brengen de wandwapening aan en storten de wanden.
 • We houden de kwaliteit van ons werk hoog door het monitoren van de uitharding van het beton en het beton de juiste nabehandeling te geven.

Daarnaast zorgen we ervoor dat de bouwput stabiel en droog blijft. De grondwaterspiegel verlagen we tijdelijk door het plaatsen van bronbemaling, het grondwater wordt hierbij gecontroleerd afgevoerd en de bouwomgeving wordt gemonitord. Maak je gebruik van onze expertise, dan word je volledig geadviseerd én ontzorgd. Je hoeft zelf niets te doen, maar weet dat je aan het einde van de rit een geweldige en waterdichte kelder hebt.

Afzinkkelder

Wat is een afzinkkelder?

Een afzinkkelder is een kelder die op unieke wijze wordt geplaatst, namelijk zonder eerst een bouwput te graven. Zoals de naam al doet vermoeden, zakt deze kelder als het ware in de grond. Het voordeel? Geen kosten voor onder andere dure grondinjecties of damwandconstructies en een kortere grondwater bemaling.

Wanneer is een afzinkkelder interessant?

Een afzinkkelder is uitermate geschikt voor het plaatsen van een kelder dicht bij bestaande bebouwing of dicht bij bebouwing die ‘op staal’ is gefundeerd en waardoor er geen normale bouwput gegraven kan worden. Ook kan een afzinkkelder strak langs een erfscheiding geplaatst worden zonder dat de hele tuin van de buren betrokken moet worden bij jouw bouwplannen.

Zelfs in een bestaand gebouw kan een afzinkkelder worden gemaakt zonder dat er zettingschade optreedt aan het bestaande gebouw. Woon je in een gebied met een hoge grondwater stand? Dan kan een afzinkkelder dé manier zijn om toch een kelder gerealiseerd te krijgen. Kelders bouwen op de wijze van een afzinkkelder is namelijk zeer geschikt voor gebieden met hoge grondwaterstanden om dat bij een afzinkkelder de grondwater bemalingsperiode veel korter is.

Een afzinkkelder is voor deze moeilijk bebouwbare locaties de beste en voordeligste optie. Wil je extra woon-, welness-, hobby-, sport- of opbergruimte op een lastig bebouwbare locatie? Kies dan voor een afzinkkelder. Wij helpen je graag!

Het plaatsen van een afzinkkelder

Rook Bouw heeft een eigen bekistingssysteem. Dit systeem gebruiken we bij het plaatsen van verschillende soorten kelders, waaronder ook de afzinkkelder. Hoe we dit doen?

De werkvolgorde bij een afzinkkelder is echter omgekeerd ten opzichte van een normale kelder. Een afzinkkelder maken we door het volgen van de volgende stappen:

 • We maken de afzinkwanden met ons unieke bekistingssysteem op het maaiveld.
 • Als de wanden gereed zijn brengen we een door ons zelf ontworpen stempelraam aan om de afzinkwanden tijdens het afzinken te zekeren tegen de gronddruk op de wanden die optreedt tijdens het afzinken. Vervolgens graven we de grond, van binnenuit de afzinkwanden, onder de wanden weg. Hierdoor zakken de afzinkwanden geleidelijk tot de gewenste diepte. Uiteraard gebeurt dit met uiterste precisie om er zeker van te zijn dat de kelder op de juiste plek komt en gelijkmatig zakt.

Voor plekken met slappe ondergrond hebben wij een werkwijze die het doorzakken van de afzinkwanden in de slappe grond voorkomt. We storten de keldervloer tussen de afzinkwanden en verwijderen daarna het tijdelijke stempelraam.Tot slot maken we nog het kelderdek op de afzinkkelder. Hierna is de ruwbouw afzinkkelder gereed.

Bepaal zelf de locatie van je nieuwe kelder

Je bepaalt helemaal de locatie van jouw nieuwe kelder helemaal zelf. Wij zorgen ervoor dat de kelder juist geplaatst wordt. Je kunt je nieuwe kelder onder andere laten plaatsen in de tuin, naast je woning, onder je woning, voor je woning of achter je woning. Voor Rook Bouw maakt het niet uit of het om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning gaat. Wij kunnen alle soorten woningen verrijken met een mooie kelder.Het voordeel van een kelder is dat deze vaak niet mee telt bij het bebouwd oppervlak of bij de inhoud van de woning omdat een kelder ondergrondse bebouwing is. Zo kan bij een woning eenvoudig extra ruimte gecreeërd. Dit kan ook onder jouw tuin zodat er na de bouwperiode niets meer van de kelder te zien is en je weer gewoon in de tuin kunt zitten. De kelder wordt dan met een tunnel aan uw woning verbonden.

De vele diverse toepassingen van onze kelders

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om een kelder te laten plaatsen. Een groot deel van onze klanten investeert in een kelder om het woonoppervlak te vergroten. De extra woonruimte die na het plaatsen van de (afzink)kelder ontstaat, kan gebruikt worden voor diverse doeleinden.

Een kelder biedt extra ruimte voor bijvoorbeeld:

 • een speelkamer voor de kinderen
 • een mancave
 • een wijnkelder
 • een werkruimte voor je bedrijf aan huis
 • een garage
 • een opbergruimte
 • een werkplaats/hobby ruimte
 • een fitness ruimte
 • een welnessruimte met zwembad, jacuzzi en sauna.

Ondanks dat een kelder in de grond zit kan deze ook voorzien worden van daglicht door middel van een zo genoemde koekoek. Met deze koekoek wordt de extra ruimte onder jouw woning voorzien van natuurlijk licht.

Wat zijn de kosten voor het laten bouwen van een kelder?

Natuurlijk ben je benieuwd wat de kosten van jouw nieuwe kelder zijn. De kosten van onze kelderbouw projecten zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de grootte van de kelder, de bouwlocatie en de werkwijze die we hanteren bij het plaatsen van de kelder.

Ook komen bij kelderbouw kosten als grondwerk en bronbemaling voor. Dit zijn factoren die geheel bouwlocatie afhankelijk zijn maar wel behoren bij het totale kostenplaatje.

Een afzinkkelder is een voordelige keuze voor een kelder op een moeilijk bebouwbare locatie of voor bouwlocaties met een hoge grondwater stand. Met een afzinkkelder kunnen hoge kosten voor damwand constructies, grondinjecties of langdurige grondwaterbemalingen met hoge bemalingsdebieten worden voorkomen.

Wil je weten wat jouw totale investering wordt? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs. Wij komen graag bij je langs om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Hierna kunnen we geheel vrijblijvend en gratis een offerte opstellen. Wij geven telefonisch geen prijsinschattingen af omdat elke kelder een uniek, specialistisch project is.

Waarom Rook Bouw?

Rook Bouw is al jaren gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen en plaatsen van diverse betonbouw toepassingen. Door de jaren heen hebben we vele tevreden klanten geholpen met het bouwen van een kelder. Ons uitgangspunt? We bouwen altijd alsof het voor onszelf is. Wij vinden dat woonplezier maakbaar is en we helpen je graag om jouw woonplezier te vergroten.