Rook Bouw in een nieuw jasje

Afgelopen 11 maart was het zover: de officiële opening van ons eigen kantoor. Een bijzonder project met een aantal technische hoogstandjes en fraaie afwerkingen. Hoe vaak komt het voor dat je je eigen referentie bent.. Des te specialer dat Jacko Rook hier zelf vertelt over de ins en outs van dit nieuwe kantoorpand.

'Het plan voor het herbouwen van het kantoor bestond natuurlijk al even omdat we al een aantal jaren bezig waren met de overname van het bedrijf dus we hebben de tijd gehad om goed na te denken over constructie, indeling, en materiaalkeuze. We wilden zowel de uitstraling hebben van een modern kantoor als ook een inspiratiebron zijn voor particuliere klanten die hun droomhuis of kantoor willen laten bouwen. Ik denk dat dat wel gelukt is!'

Bij de statige luifel is gebruik gemaakt van het zogeheten Alucopal. Dit is een onderhoudsvrije plaat bestaande uit een kunststof kern met een aluminium toplaag. Deze platen hebben we met onze eigen CNC frees bewerkt zodat deze uit één stuk gevouwen konden worden waardoor er een nagenoeg naadloos geheel ontstaat. Met deze strakke uitstraling perfect geschikt voor de luifel van het kantoor. De dakrand van het kantoorgebouw en de loods zijn beiden bekleed met hetzelfde materiaal waardoor deze twee onderdelen een geheel uitstralen. 

Wat opvalt bij binnenkomst is de imposante open entree met vide. Hier is geprobeerd een huiselijk sfeer te creëren. Deze warmte is meteen terug te zien aan de wand bekleed met Wonderwall. Dit is een decoratieve wandafwerking verkrijgbaar in diverse houtsoorten en maten. 'We hebben de keuze gemaakt voor het robuuste type Jungle omdat deze goed aansluit bij onze werkzaamheden in de bouw. In deze prachtige wand hebben we trouwens een verborgen deur verwerkt. Deze geeft toegang tot de directie vergaderruimte.'  

Bijzonder bij de desk van de administratie is het gebruik van Shou Sugi Ban. Dit hout is op speciaal traditioneel Japanse wijze gebrand waardoor deze de karakteristieke uitstraling krijgt. Afhankelijk van de gekozen houtsoort ontstaat er een een bepaalde structuur op de planken. Bij ons is het type Marugame aangebracht gemaakt van Accoya Radiate Pine hout.

Betonliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de unieke zichtwerk betonwand langs de trap. Deze wand is namelijk gemaakt met onze eigen systeembekisting. In deze bekisting hebben we een structuurmat aangebracht van NOE plast waardoor het effect van ruw houten planken ontstaat. Wat daarbij in het oog springt is de zwevende trap. De trapboom van deze trap is ingestort in de schoonwerk betonwand waardoor het lijkt alsof de treden zweven zonder dat ze ondersteund worden door een trapboom. Als leuning is gekozen voor glas wat bovenaan de vide is doorgetrokken als balustrade rondom de vide. Zo blijven alle mooie elementen zichtbaar en wordt het open karakter in stand gehouden. 

Als je bekend staat als kelderbouwer dan mag een kelder natuurlijk niet ontbreken. De ingang daar naartoe is dan ook gelijk te vinden bij binnenkomst in de hal. Eenmaal in de kelder is niet alleen te zien hoe een kelder afgewerkt van worden maar ook hoe wij deze ruwbouw opleveren aan onder andere hoofdaannemers. Onder de keldervloer is een pompput verwerkt en in de kelderwand is een drukwaterdicht raamkozijn ingestort. Aan de buitenzijde van dit raamkozijn is een koekoek geplaatst zodat de kelder voorzien is van daglicht. 'Een zeer prettige bijkomstigheid als je de kelder wilt gebruiken als bijvoorbeeld speelruimte, slaapkamer of kantoorruimte.' Leuk detail is dat we de trap naar de kelder in onze eigen werkplaats gemaakt. Het gaat om een dichte trap met keepbomen afgewerkt met eiken houten treden. 

Er is veel in het kantoor veel gebruik gemaakt van glas. Hierdoor staan de ruimtes in verbinding met elkaar en krijgt het kantoor een open karakter. Iets waar wij zelf veel waarde aan hechten. De glazen scheidingswanden van de kantoorruimtes zijn opgetrokken uit ranke aluminium profielen met daartussen verdiepingshoge geluidswerende glazen panelen en deuren. 

Doordat er in het gebouw veel hoge, open ruimtes zijn en doordat er veel gebruik is gemaakt van harde materialen is er veel aandacht besteed aan de akoestiek. De plafonds in de centrale ruimtes zijn gemaakt van het StoSilent Distance systeem. En in de werkruimtes zijn plafondeilanden gecreëerd waarbij het StoSilent systeem is toegepast. Alle plafonds zijn afgewerkt met de topfinish van Sto. De kantine is afgewerkt met zwarte akoestische plafondpanelen. 

'De kantine neemt een unieke plek in binnen een kantoor. Deze dient in de eerste plaats als ontspanning en het moet een ruimte zijn waar iedereen zicht prettig voelt. Hier hebben we dan ook veel aandacht aan besteed.' Pronkstuk in deze ruimte is de 6 meter lange boomstamtafel bestaande uit een 6 meter lang blad gemaakt uit Suar hout. Het op maat gemaakte industriële rek voorzien van planten geeft het geheel een warme uitstraling. Om het geheel af te maken is gekozen voor lambrisering - dit zorgt een beetje voor een 'kroegidee' - in combinatie met een industrieel behang. De keuken sluit naadloos aan bij de lambrisering. Deze is afgewerkt met groene tegels, gelegd in visgraat net zoals de vloertegels. Al met al stoer maar toch met een hele gezellige touch. 'In de praktijk zien we dat mensen hier graag zijn!'

Tijdens de bouw van dit pand is sterk ingezet op BENG. Het pand is voorzien van zonnepanelen en twee warmtepompen. De ene warmtepomp voorziet het gebouw van warmte via vloerverwarming terwijl de andere warmtepomp voor het VRF-systeem is. Hiermee kan het klimaat in elke ruimte afzonderlijk geregeld worden. De ventilatie is geregeld via een CO2 gestuurd balans ventilatiesysteem met warmte terugwinning.

'We hebben al veel bijzondere projecten achter de rug maar het bouwen van ons eigen kantoor was daar nog niet één van. Een ervaring die ik niet had willen missen, al moet ik toegeven dat we allemaal - ook de medewerkers - blij zijn dat het nu klaar is. Vanaf nu kunnen we elke dag genieten van het prachtige resultaat en hopelijk kunnen we veel opdrachtgevers inspireren in de keuzes voor hun eigen woon- en werkplezier'

Al met al een heel proces. 'We hebben al veel bijzondere projecten achter de rug maar het bouwen van ons eigen kantoor was daar nog niet één van. Een ervaring die ik niet had willen missen, al moet ik toegeven dat we allemaal - ook de medewerkers - blij zijn dat het nu klaar is. Vanaf nu kunnen we elke dag genieten van het prachtige resultaat en hopelijk kunnen we veel opdrachtgevers inspireren in de keuzes voor hun eigen woon- en werkplezier' 


Terug

Meer referenties

Ut possimus ex beatae perferendis asperiores dignissimos quia.

Nieuw onderkomen voor Active Creations: ‘Rook denkt continu met je mee’

arrow-right
Maker van woon-
en werkplezier